top of page

Fókuszban a fiatalok - Balázs János mentoráltjainak koncertje

2024 július 19., péntek, 19:00-21:00


Közreműködik: Trio Opus One - Maryia Trepashka (hegedű), Donáczi Cseperke (gordonka), Kepes Olivér (zongora)


Műsor: Sosztakovics: 2. (e-moll) trió, Franck: Fisz-moll trio Op. 1 No. 1


Három fiatal tehetség, Balázs János zongoraművész pártfogoltjainak előadásában szólal meg két legendás, hegedűre, csellóra és zongorára komponált trió, melyeket szinte pontosan száz év választ el egymástól. Mendelssohn a kor ünnepelt hegedűművészének, Louis Sphornak dediálta 1845-46-ban komponált művét, mely egyben Fanny Mendelssohn 40. születésnapi ajándéka is volt. A darab sokáig nem tudta felülmúlni az 1839-ben elkészült I. (d-moll) trió által kiváltott lelkesedést és elismerést, - Schumann egyenesen a korszak legsikerültebb mesterművének tartotta azt - később azonban Brahms mellett maga Schumann is felfedezte magának a mű értékeit, amit később mindketten fel is használtak saját kompozícióikban. Sosztakovics 1943-ban kezdett bele második triójának megírásába, melynek hangulatát Ivan Szollertyinszkij neves gondolkodó, színház- és zenetudós korai halála határozta meg. Levelei tanúsága szerint Sosztakovics úgy érezte, soha többet nem lesz képes egyetlen hangot sem papírra vetni, végül azonban arra jutott, hogy barátja emlékének kell szentelnie készülő művét. A nehezen születő nagyívű kamaramű később hatalmas siker lett, melyről szinte azonnal felvétel is készült, sőt a Sztálin-díjat is meghozta a zeneszerzőnek.

Szalonprogram: borkóstoló a Tibor Pince kínálatából, kötetlen beszélgetés, ismerkedés az előadóművészekkel.


Belépőjegy: 3.500 forint.

Az esemény a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány valamint a Cziffra Fesztivál együttműködésében valósul meg.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség 






A TRIO OPUS ONE zenekart  három tehetséges fiatal alapította 2022-ben, Zeneakadémiai keretek között. Működésüket Csalog Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész keze alatt kezdték.

 

Szívesen foglalkoznak ritkán játszott művekkel, illetve kortárs zenével. Innovatív és kreatív ötletekkel színesítik előadásaikat, nemegyszer társművészetekkel, például impovizációs színházi produkcióval.

 

Folyamatosan bővülő repertoárjuk már most átöleli a zenetörténetet a klasszikustól a XX. századig. 2023-ban bekerültek a Talantum Hungaricum programjába Balázs János mentorálása alá. A trió tagjai: Maryia Trepashka (hegedű), Donáczi Cseperke (cselló) és Kepes Olivér (zongora).

 

Maryia Trepasha hegedű tanulmányait szülővárosában, Minsk-ben kezdte, ahonnan felvételt nyert a Budapesti Zeneművészeti Egyetemre Ábrahám Márta és Kelemen Barnabás osztályába.

 

Szólót a Fehérorosz Állami Filharmóniában és a Liszt Ferenc Kamarazenekar élén. Meghívást kapott a Teodor  Currentzis vezette Utópia zenekarba, Musica Mundi és Bank of China ösztöndíjakkal jutalmazták. 

 

Donáczi Cseperke Pécsett kezdte gordonka tanulását, majd a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba jelentkezett Kardosné Kemény Krisztina tanárnőhöz. Felvételt nyert a New York állambeli Bard College egyetemre és a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Tanulmányait itthon  Onczay Csaba osztályában folytatta. Több zenekarban is kisegített, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapest Sound Collective, Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

 

Kepes Olivér Hatvanban kezdte zongoratanulmányait, majd a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában Héra Andráshoz került. Zeneakadémiai tanárai Hargitai Imre, Borbély László és Balázs János. Játszhatott a Budapesti Vonósokkal és fél évet tanult a barcelonai  Escola Superior de Musica zeneművészeti egyetemen, Jordi Camell és Juan de la Rubia professzorokkal. A klasszikus repertoár bővítése mellett fontosnak tartja az improvizációs készségei fejlesztését is.

 

 

A Cziffra György Fesztivált Magyarországon  azzal a céllal alapította Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, hogy a 20. század legkiemelkedőbb magyar zongoraművészének emléket állítson. 2016 óta a hazai és a nemzetközi művészegyéniségek  legnagyobbjait sikerül megnyerni a közös cél eléréséhez. A koncertsorozatokon túl egyéb kimagasló minőségű programokkal bővült a fesztivál, valamint jelentős a fiatalok klasszikus zenei nevelésére helyezett fókusz. A fiatal művészeknek ingyenes szakmai programokat, mesterkurzusokat biztosít, valamint a hazai fesztiválok közül egyedülállóan díjakat alapított  és ad át a pályájuk elején álló tehetségek támogatására és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények anyagi és erkölcsi elismerése céljából.

 

A Cziffra Fesztivál koncertjein fellépett többek között : José Cura, Mischa Maisky, Evgeny Kissin, Fazil Say, Vadim Repin, Pierre-Laurent Aimard, Arcadi Volodos, illetve a magyar kiválóságok: Vásáry Tamás, Snétberger Ferenc, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Lajkó Félix, Rost Andrea és Várdai István.

 

A Cziffra Fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség.

247 megtekintés

Comments


bottom of page