top of page

KÉPZŐMŰVÉSZET/ Válogatás az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS - Megtekinthető naponta 10:00-17:00 között.

A kiállításra a belépés ingyenes.


AJÁNLÓ


A tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár a művészetek és a mindennapi élet tárgyainak kincsesháza. A műtárgyaktól a használati tárgyakig, koncepcionális alkotásokig többezer darab alkotja a Látványtár gyűjteményét, amelyből 1997-től kezdődően évente szervezett időszakos, tematikus kiállítások nyújtanak rendhagyó, egyedi szellemi élményt a Látványtár látogatói részére.


Számomra a Látványtárat Vörösváry Ákos személyesíti meg, aki vallomása szerint, ifjú korától kezdődően szenvedélyesen gyűjt minden olyan tárgyat, amelyek mellett nem tud közömbösen elmenni.  Az 1990-ben megalapított Első Magyar Látványtár művészeti vezetőjeként szervezett kiállításain a gyűjtemény darabjai gyakran szokatlan módon társulnak egymással és nyernek  új értelmet, vetnek fel kérdéseket, motiválnak gondolkodásra és a mindennapi életünk átértelmezésére.

Szakmai kapcsolatunk Vörösváry Ákossal és az Első Magyar Látványtárral 2010-től, a Csigó Malomban kialakított antikvitás és lakáskultúra üzlet megnyitásától kezdődően folyamatos, ami 2013-tól a Látványtár gyűjteményéből válogatott műtárgyak rendszeres kiállításával is kiegészült. 

Galériánkban a hazai kortárs képzőművészeti élet jelentős művészei alkotásait tekinthették meg ennek az együttműködésnek a keretében a Csigó Malom látogatói. A teljesség igénye nélkül néhány alkotó nevét idézem fel az elmúlt több mint tíz évben itt kiállított művek kapcsán: Albert Katalin, Altorjai Sándor, Barabás Márton, Fehér László, Hortobágyi Endre, Horváth Erzsébet, Kaponya Judit, Ó. Papp Gábor, Prutkay Péter, Szemadám György és Tamás Noémi. De megtekinthető itt Vaszary János "Aranykor" című festményének másolata is.

Vörösváry Ákos szakértőként és kiállítás rendezőként is részt vesz a Csigó Malom művészeti életében. 

2024-ben Vörösváry Ákos rendezésében az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből összeállított "DOBOZVILÁG" című, időszakos kortárs dobozmű kiállítást tekinthetik meg június 28-augusztus 30 között itt a látogatóink.

A Látványtár tapolca-diszeli,  három színtes kiállítóterében a "Nőábrázolások -ábrázoló nők" című tárlatot láthatják jelenleg 2024. 10. 01-ig az érdeklődők. 


Bartunek Katalin

Kuratóriumi elnök, művészeti vezető

Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány

Gyulakeszi, 2024. május 20.



85 megtekintés

Comments


bottom of page